Google se oglasio vezano uz dokumente koji su procurili, a koji se tiču funkcioniranja tražilica. U emailu poslanom The Vergeu iz tvrtke su potvrdili kako je ovaj dokument od 2500 stranica doista legitiman. Mnogi su u međuvremenu proučili dokumente, a evo što smo novo doznali.

Google koristi Chrome za rangiranje web stranica

Google je sve do sada uredno poricao da koristi Chrome za rangiranje web stranica, no ispostavilo se da Google prati klikove koje pojedina web stranica ostvaruje u njihovom pregledniku kako bi odlučili koje će stranice uključiti u svoj sitemap. No, važno je napomenuti kako ovo ne utječe na konačan rang stranice.

Google posebno izdvaja “male osobne stranice”

Ova je informacija privukla pozornost mnogih primarno zato što nije jasno o čemu je točno riječ. Jasno je da Google ima specifičnu oznaku koju dodjeljuje “malim, osobnim web stranicama”, no nije definirano kako ili zašto ih posebno označava. Mnogi sumnjaju kako Google ovime daje prednost većim stranicama, no ove navode iz tvrtke još nisu potvrdili.

Klikovi zaista jesu važni

Google je do sada negirao važnost klikova u rangiranju web stranica, no ispostavilo da se da su SEO stručnjaci bili u pravu kad su rekli da se tražilice uvelike oslanjaju na klikove u svrhu rangiranja.

Ključne riječi nije poželjno koristiti kao domene

Primjerice, ako ste kao glavnu ključnu riječ odabrali “američki restoran u Zagrebu”, a kao web stranicu postavili “američki-restoran-u-zagrebu” očekujući bolje rangiranje, Google je potvrdio da ste si time naštetili. Iako ih je algoritam nekoć favorizirao, to već neko vrijeme nije slučaj. Danas će ovakve domene izgledati kao spam.

Nisu svi backlinkovi isti

Iako je za konačni rang dobro imati backlinkove, oni bi trebali dolaziti sa stranica s visokim autoritetom, odnosno link na vašu stranicu bi se trebao nalaziti na popularnim stranicama s puno posjetitelja i pregleda.

Dužina i uređenje teksta mogu utjecati na rang

Kao što su SEO stručnjaci već dugo upozoravali, dužina teksta može utjecati na rang, iako nije najvažnija. Potvrđeno je i da Google crawler dobro reagira na boldane riječi i pojmove.

Popularno